top of page

Airbnb Hakkında Her Şey S1.B5: Airbnb misafirleriniz için hangi kuralları belirlemelisiniz?

Bölüm 5: EV KURALLARI

BAŞLIK: Airbnb misafirleriniz için hangi kuralları belirlemelisiniz?

İÇERİK:

· Ev kuralları neden var?

· Airbnb eviniz için hangi kuralları belirlemelisiniz?

· Sizi koruyacak kurallar nelerdir?


Airbnb Hakkında Herşey podcastine hoşgeldiniz..

Ben Dilek Tarkan.

Altıncı bölümle karşınızdayım.

Bu bölümde

· Ev kuralları neden var?

· Airbnb eviniz için hangi kuralları belirlemelisiniz?

· Sizi koruyacak kurallar nelerdir?

·

gibi konuları konuşacağız.

---------------------------

Ama Ağustos ayına yeni bir haberle girdik ve benim gibi kısa dönemli kiralama işinde olan birçok kişide merak uyandırdı bu haber.

Bu bölümde esas konumuzla ilgili konuşmadan önce gündemde olan bu gelişmeden kısaca bahsetmek istiyorum.

Atatürk Kültür Merkezi'nde 2023 yılının ilk 6 ayına ait turizm rakamlarının değerlendirildiği '2023 Yılı Değerlendirme Toplantısı' sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günübirlik kiralanan evlere yönelik yeni düzenlemelerin yapıldığından bahsetti.

Bu haber basında

· Günübirlik kiralanan evlere vergi getiren düzenleme yolda

· Günlük kiralık evlere vergi ve sertifika şartı geliyor

gibi başlıklarla yerini aldı.

Şimdi sayın bakan bu konuda neler söylemiş hızlıca üzerinden geçelim:

“Günübirlik kiralanan evlere sertifika belgelendirme şartı getireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir belge almak zorunda olacaklar ve konaklayan kişileri düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklar”

“Sektörde Airbnb olarak tarif ediliyor ama biz aslında biz günübirlik kullanım diyoruz buna. Bu tarz evlere açıkçası bakanlığımız bir mevzuat çalışması başlattı. Yıl sonuna kadar da hayata geçireceğiz” “Ne yapacağız? Bu tarz günübirlik kiralanan evlere normal kiralama dışında bir sertifika belgelendirme şartı getireceğiz kanuni mevzuatta bir değişiklik yaparak”

“Ayrıca buradan elde ettikleri gelirle ilgili de bir vergi olacak” “Vergiyi de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yatırmaları gerekecek. Bu aynı zamanda rekabet eşitliğini sağlamak açısından önemli. Yani dünyada nasıl oluyorsa Türkiye’de de o şekilde mevzuatları şekillendiriyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar burada mevzuat düzenlemelerini de yapacağız. Hepsi kayıtlı ekonomi haline gelecekler”

“Ama biz bakın bu günübirlik evlere karşı değiliz sadece dünyada olduğu gibi belli bir belgelendirme ile ve mevzuatlara uygun şekilde yapılması taraftarıyız. Yoksa bu da bir turizm şeklidir. Bunun da çok talebi var dünyada olduğu gibi bizde de bu talep var ve bu talepten yararlanmamız gerekiyor.”

Özetle 3 nokta var:

1. Belgelendirme

2013 yılında yapılan yasal düzenlemeler ile birlikte günübirlik kiralanan evlerin pansiyon statüsüne geçirilerek ruhsat alması zorunlu hale getirilmiştir. Bu ruhsat da ilgili belediyeye başvurup alınması gerekiyor. Bu açıklamayla Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınacak bir sertifikadan bahsediliyor.

2. Kimlik Bildirimi

Konaklayan kişilerin düzenli olarak bildirmekle yükümlü olunması zaten halihazırda Kimlik Bildirim Kanunu ile birlikte düzenlenmişti bu noktada bir ilave olacağı düşünmüyorum

3. Vergilendirme

Vergilendirme konusu da zaten belirlenmiş durumda aslında. Normalde evinizden elde ettiğiniz kira gelirini Mart ayında beyan edip vergi veriyorsanız, kısa dönemli kiralama için de bu şekilde. Şirketiniz varsa da fatura kesip vergilerinizi yine beyan edip ödemeniz gerekiyor. Airbnb merkezinden de bu konuda bir hatırlatma emaili geliyor.

Bekleyip göreceğiz yeni düzenlemeleri..

Bu açıklamanın yapılmasından önce aslında bir haber daha vardı geçen hafta. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin tarafından da bazı açıklamalar yapılmıştı. “Temmuz’da bölgemizde otellerin dolulukları iç açıcı değil. Otelcinin yatırımlar var, bir taraftan da hem personel hem de yiyecek-içecek ve enerji maliyetleri artıyor. Kiralık Tatil Evleri, Villa turizmi gibi nedenlerle kayıt dışı ekonomi oluştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı Airbn gibi uygulamaları çok sıkı takip etmeli. Oteller bunlardan etkileniyor. Personel çıkarmalar erken başladı.” demişti.

Bu noktada otel müşterisinin ne kadarı Airbnb’ye kaydı bunu bilmek ve tespit etmek oldukça güç. Acaba gelen turist sayılarında da bazı düşüşler var mı? buna da bakmak lazım ancak ben şahsen iki tarafın da farklı olanaklar sunduğunu düşünüyorum ve otelde kalmayı tercih edecek kişilerin ya da evde konaklamayı tercih edecek kişilerin de her zaman olacağını düşünüyorum.

Talep bu noktada hep olmaya devam edecektir.

Kısa dönemli kiralama konusunda yeni yasal düzenlemeleri merakla bekliyorum ben de sizin gibi. Ama şimdi bugünkü konumuza dönelim:



Airbnb misafirleriniz için hangi kuralları belirlemelisiniz?

---------

Evinizi hazırladınız, ilanınızı yayınladınız. Ama acaba ev kuralları olarak neler belirlediniz? Doğru kuralları ya da sizin gerçekten işinize yarayacak, sizi koruyacak kuralları belirleyebildiniz mi? Bu konuları biraz detaylandıralım istiyorum.

Aslında Kurallar deyince biraz sıkıcı şeyler izlenimi yaratıyor bende. Belki sizin için de öyledir. Bu sebeple ilk olarak kurallar neden var ve ne işe yarıyor bunlardan bahsedelim.

Ev kuralları neden var? Ne işe yarıyorlar?

Airbnb Ev kuralları,

· misafirlerin evde ve evin çevresinde neyi yapıp yapamayacaklarını,

· onlardan ne beklendiğini ve

· kurallara uyulmaması durumunda olası cezaların neler olduğunu

profesyonelce ve net bir şekilde belirtme fırsatı verir.

Bu noktada aslında ev kuralları,

· Misafirler için beklentileri belirler, yani evde kalırken ne yapmalarına izin var? ne yapmalarına izin yok bunları netleştir

· Misafirler rezervasyon yapmadan önce evinizin onlar için uygun olup olmadığını anlamalarına yardımcı olur.

Herkes aynı noktadaysa misafirlerin kafası rahat olur ve evde daha çok keyifli zaman geçirirler aynı zamanda ev sahipleri de kendilerini daha rahat ve huzurlu hisseder.

Özetle, Airbnb ev kurallarının uygulanması, her iki taraf için de sorunsuz bir konaklama deneyimine yardımcı olur.

Bu kurallar neleri kapsamalı? Nelerle ilgili olmalı derseniz kısaca; sigara içmek, evcil hayvanlar, ziyaretçiler, evin yasak olan yerleri ve ve bunun gibi konularıda kurallarınız olmalı.

Misafirin yapamayacağını düşündüğünüz veya bilmesi gereken her şey ev kurallarına dahil edilmeli ve ilanla birlikte yayınlanmalıdır.

Ev Kurallarınızı oluştururken nelere dikkat etmelisiniz? Bazı ipuçları vermek istiyorum:

1. Kuralları basit tutun ve fazla karmaşık hale getirmeyin.

2. Kurallarda yoruma açık hiçbir şey bırakmayın. Mümkün olduğunca açık olun.

3. Kuralların sebeplerini açıklamaya çalışın, insanlar sebebini bilince daha kolay ikna olup kurallara uyarlar.

4. Zaman zaman Airbnb ev kurallarınızı gözden geçirin. Zaman içinde kuralları yaşadığınız bazı olaylarla değiştirmek isteyebilirsiniz. Yeni kurallar eklemek isteyebilirsiniz.

Örneğin – çamaşır makinesini akşam 10 dan sonra çalıştırma

Kedi girebilir, sinekliği kapalı tut

5. Evinizin ne tür potansiyel misafirleri çekebileceğini ve onların olası taleplerini düşünün. Misafirleriniz genellikle küçük çocuklu aileler, yeni evil çiftler veya 25 yaş altı parti yapmaya meyilli bir grup mu olacak? Olası misafirlerin türüne göre ev kurallarınızı belirlemenizi tavsiye ediyorum.

Ev sahibini koruyan kurallar belirlemek

Evinize ve evinizin kullanımına uygun Ev Kurallarına sahip olmak, beklenmedik olayları ve kazaları önlemeye ve misafirlerin evinize vereceği zararı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Her ev ve ev sahibi farklı olabilir, ev ya da misafir ağırlamasıyla ilgili farklı hedefleri olabilir veya işi yapış tarzı farklı olabilir bu nedenle ev kuralları da farklılık gösterecektir.

Bu işi profesyonelce yapmak istiyorsanız o zaman ev kurallarına da önem vermeniz gerekiyor.

Kimse hepsini okumuyor bu kadar çok şey yazmaya gerek var mı diye düşünebilirsiniz. Ya da sıkıcı olacak diyebilirsiniz.

Ama kendinizi korumak için bu kuralları yazmanız lazım.

Misafirlerle checkin sırasında ya da bir gün önce kuralları tekrar paylaşmanız lazım.

Misafirinize birlikte konakladığı arkadaşlarına ya da ailesine de bu bilgileri paylaşmasını istemelisiniz. Rezervasyonu yapan tek bir kişi ama belki 3 belki 5 kişi konaklayacak evinizde.

Bazı konularda cezai şartları hatta ceza tutarlarını da yazmalısınız. Misafir ile anlaşmazlığa düşerseniz ya da ev kuralları ihlal edilirse, bunun cezası bu kadar ev kurallarında da yazmıştım diyebilirsiniz her zaman bu sizi koruyan bir nokta. Ayrıca misafirle yaşadığınız anlaşmazlık Airbnb Destek Ekibi tarafından değerlendirmeye alınırsa kurallarınızın net olması elinizi güçlendirecek.

Airbnb eviniz için hangi kuralları belirlemelisiniz? Şimdi hep birlikte en önemli ve mutlaka olması gereken kuralların üzerinden beraber geçelim:

1. Check-in ve check-out saatleri: Misafirler arasında sorunsuz geçiş sağlamak için belirlenen saatleri belirlemelisiniz. Geç checkout için ceza belirleyebilirsiniz.

2. Eve ayakkabıyla giriş.Eve girerken ayakkabılarınızı çıkarmalısınız: Bu bizim gibi Türk ev sahipleri ya da misafirler için oldukça normal bir kural. Bazı yabancılar yadırgayabilir. Ama bu kurala sahip evler de var yurtdışında. Eve ayakkabıyla girilmemesi aynı zamanda temizlik ve hijyen için de oldukça faydalı.

3. Sigara İçilmesi: İzin verip vermediğiniz belirtin. Varsa, belirlenmiş sigara içme alanlarını ekleyebilirsiniz. Balkon, bahçe, teras vb

4. Evcil hayvan politikası: Evcil hayvanlara izin verilip verilmediğini ve bunlarla ilgili herhangi bir kısıtlama veya ek ücret olup olmadığını belirtmelisiniz.

5. Gürültü/ses kısıtlamaları/sessiz saatler: Özellikle belirli saatlerde mahallenin veya binanın sessiz ve sakinliğine uyum sağlamak için gürültü konusunda bir kural belirlemenizi tavsiye ediyorum.

6. Partiler ve etkinlikler: Evinizde partilere veya etkinliklere izin verilip verilmediğini netleştirin ve izin veriyorsanız burada belki kişi sayısı sınırı ya da saat sınırlaması belirleyebilirsiniz ya da ilave ücret talep edebilirsiniz.

Doğumgünü partisi, bekarlığa veda partisi vs vs

7. Misafir sayısı kısıtlaması: Evinizde yalnızca rezervasyonda belirtilen adette misafirin konaklamasına izin verildiğini ve misafirlerin önceden onay almadan başka ziyaretçi davet etmemesi gerektiğini belirtin.

8. Yasaklanan faaliyetler: Yasa dışı maddelerin kullanımı, aşırı gürültü veya komşuları rahatsız edebilecek herhangi bir hareket, video ve film çekimi, fotoğraf çekimi gibi evinizde izin verilmeyen tüm faaliyetleri belirleyebilirsiniz

Reklam çekimi olabilir, belgesel çekimi olabilir yeterki uygunsuz bir içerik çekimi olmasın. Evinizin içinde neler olduğunu bilmek istersiniz. Sonuçta evi kiralama amacı konaklama ya da tatil dışında birşeyse ev sahibi olarak sizden izin alması gerekir.

9. Olanakların kullanımı: Rezervasyon kuralları veya kullanım kısıtlamaları da dahil olmak üzere havuz, spor salonu, sauna, ortak bahçe veya mangal alanı gibi belirli olanakların kullanımına ilişkin varsa uyulması gereken kuralları de belirleyin.

Havuz kullanım saati var mı? Mangal sonrası temizliği kim yapacak?

10. Kayıp anahtarlar: Checkout sırasında anahtarı nasıl teslim edilmesi gerektiğini belirleyin, anahtarın kaybedilmesi ya da kapının arkasında unutulması durumunda ne gibi cezalar var net bir şekilde yazın.

11. Çöplerin atılması: Evinizin olduğu binada çöp toplama saatleri var mı? Misafirler çöplerini nereye atmalılar? Geri dönüşüm uygulamaları varsa belirtmelisiniz.

12. Otopark: Misafirlerin araçlarını park edebilecekleri yerleri belirtebilir yine olası cezalardan bahsedebilirsiniz.

13. Olası hasarlar ve bozuk cihazlar: Checkin günü bildirilmesini isteyin. Konaklama süresince de bozulan bir eşya ya da hasar olursa derhal bildirilmesi gerektiğini belirtin.

14. Güvenlik kuralları: Çocukları havuzların yakınında gözetimsiz bırakmamak veya şöminelere karşı dikkatli olmak vb

15. Enerji ve su tasarrufu: Klimaları kapatın, elektrikleri kapatın. Klimayı xxx derecesinin altında çalıştırmayın

Ana hatlarıyla bence eviniz için belirlemeniz gereken kurallar bunlar.

Misafirleriniz hepsini tek tek okumayacaklar ama önemli olan bu detaylara yer vermek ve kendinizi güvenli tarafta tutmak.

Her zaman bu kurallara ilaveler yapabilirsiniz. Yaşadığınız bir deneyim yeni bir kural ilave etmenize yardımcı olacaktır.

Mesela bir misafirim çamaşır makinasının geç saatlerde çalıştırılmasından rahatsız olmuştu ve ben bunu ilave ettim kurallara.

Kedi girebilecek teras alanı var ve ben sinekliğin her zaman kapalı tutulması gerektiğini ekledim.

Bir misafir anahtarı kapının arkasında bırakıp çıkınca ceza ekledim.

Sizde yaşadığınız deneyime göre kurallara ilaveler yapabilirsiniz.

Kuralların neden olduğu ile ilgili kısa bir giriş ya da açıklama da insanların kurallara uymasını ve anlamasına yardımcı olacaktır.

Örneğin çöpü akşam 8*10 arasında kapıya bırakın çünkü apartman görevlisi sizin için toplayacak. Bu saatler dışında kapıda çöp bırakmak yasak gibi.

Eğer evinizde bir odanızı kiraya veriyorsanız evdeki hangi malzemelerin misafirinizin kullanımına açık olduğunu belirtebilirsiniz. “Buzdolabı 3. raftaki yiyecekleri yiyebilirsin. Banyo dolabı altındaki temizlik malzemelerini kullanabilirsin.”

“Tuvalet kağıdı ve diğer yabancı maddeleri tuvalete atma” binanın sistemi eski ve tıkanmalar yaşanabiliyor.

Son olarak da checkout ile ilgili de bazı kurallar koymanızı ve misafirlere hatırlatmalar yapmanızı tavsiye ediyorum.

Evinizin hangi fiyat kategoride olduğu aslında misafirlerden beklentilerinizi oluşturmanıza yardım eder. Temizlik parası alıyor musunuz? Ne kadar bir ücret alıyorsunuz? Buna göre de aslında evden çıkarken misafirden istediklerinizi belirleyebilirsiniz. 30 maddelik bir yapılması gerekenler listesi hazırlamamalısınız.

Yatakları toplamanıza gerek yok

Havluları banyoya bırakın

Açık yemek bırakmayın hepsini çöpe atın

Bulaşık makinesini yerleştirin ve çalıştırın

Çöplerinizi atın

Anahtarı … bırakın


Nerede olmalı ev kuralları? Yani fiziksel olarak nerelerde yer almalı?

İlk olarak ilan açıklamasında ve ilan bilgilerinde olmalı

Evinizde Konuklar için hazırladığınız bir “Misafir El Kitabı” varsa bu kitapçıkta olmalı

Evde bir çerçeve içinde ya da basılı halde evde olması her zaman iyi olacaktır.

Hoşgeldiniz tabelası ve altında kurallar yazabilir.

Kurallar ile ilgili her yerde misafirlerin gözüne sokuyor gibi olmamalısınız ama kuralların sizin için önemini de hatırlatıcı olmalısınız ki misafirler de sizin gibi önemsesinler.


-------

Sonuç olarak, Airbnb ev kuralları, başarılı bir ev sahibinin ayrılmaz bir parçasıdır. Misafirleriniz için beklentiler belirlemenize ve bir şeylerin ters gitmesi durumunda her iki tarafın da korunmasına yardımcı olur.

Bu bölümü bitirmeden önce daha önce bahsettiğim ev kuralları için ipuçlarını tekrar hatırlatmak istiyorum:

1. Kuralları basit tutun

2. Kurallarda yoruma açık hiçbir şey bırakmayın.

3. Kuralların sebeplerini açıklamaya çalışın

4. Zaman zaman kurallarınızı gözden geçirin

Düşünülerek iyi hazırlanmış ev kuralları, misafirlerinizin kaldıkları süre boyunca kendilerinden ne beklendiğini bilmeleri ve bu kurallara uyarak, konaklamalarından keyif almalarını sağlar.

Sizin de ev sahibi olarak evinizin herhangi bir hasar veya hoş olmayan sürprizlerden korunmasına yardımcı olur.


------------------

Şimdi hepinize,

Hiç tanımadığınız insanların, hayalini kurduğu tatili geçirmelerine katkıda bulunmanın

keyfini çıkarmanızı diliyorum.

KAPANIŞ

Ben Dilek Tarkan

Beni dinlediğiniz için teşekkürler.

Airbnb Hakkında Herşey podcastini beğendiyseniz, dinlediğiniz platformdan bildirimleri açmayı, yorum bırakmayı ve sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.

Yorum ve sorularınız için bana instagram ve twitter dan ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki bölüme kadar kendinize iyi bakın.

Sevgiler,


bottom of page